Kaartje fietsroutes 1672

 

Fietsroute West 35 km
De fietsroute West voert u langs een zestal ‘landmarks’, zogenoemde posten (de nummers tussen haakjes verwijzen naar de lijst met beschrijvingen, zie ook de kaart), die in de tentoonstelling over 1672 uitgebreid toegelicht worden. In de route maken we zoveel mogelijk gebruik van bestaande fietsknooppunten. Waar nodig is een extra aanwijzing gegeven. Onderweg passeert u diverse horecagelegenheden.

 1. Start bij de R.K.-kerk Heilig Hart van Jezus, Kerklaan 2, te Vinkeveen
 2. Met de kerk aan uw rechterhand gaat u links de Herenweg op richting viaduct naar knooppunt 38. Daarna volgt u de knooppunten 44, 54 (Waverveen (11), 48 en 49.
 3. Bij knooppunt 49 kunt u even naar rechts de Waverdijk op, waar na ongeveer 500 meter rechts de verhoging van het nooit gebouwde fort Botshol (3) te zien is.
 4. Keer daarna terug naar 49 en vervolg de route naar de knooppunten 39, 52 (Fort Uithoorn/ Amstelhoek (5)), 51, 53 en 58.
 5. Tussen de punten 53 en 58 fietst u langs de Kromme Mijdrecht (7).
 6. Na knooppunt 58 gaat u via 91 en 16 (Wilnis, 12) naar 59 de Schans (4) en vervolgens richting 38 over Demmerik in de herenweg terug naar het startpunt bij de R.K.-kerk.

1672 RampZalig Fietsroute Oost 35 km

Als aanvulling op de thematentoonstelling ‘1672 RampZalig’ in de R.K.-kerk Heilig Hart van Jezus zijn een aantal wandel-, fiets- en vaarroutes beschikbaar. U kunt deze routes naar eigen inzicht en op door uzelf gekozen momenten afleggen.

Fietsroute Oost 35 km
De fietsroute Oost voert u langs een zestal ‘landmarks’, zogenoemde posten (de nummers tussen haakjes verwijzen naar de lijst met beschrijvingen, zie ook de kaart), die in de tentoonstelling over 1672 uitgebreid toegelicht worden. In de route wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande fietsknooppunten. Waar nodig is een extra aanwijzing gegeven. Onderweg passeert u diverse horecagelegenheden.

 1. Start bij de R.K.-kerk Heilig Hart van Jezus, Kerklaan 2, te Vinkeveen
 2. Met de kerk aan uw rechterhand gaat u links de Herenweg op richting viaduct, na het viaduct gaat u rechtsaf het fietspad op langs de N201. Bij knooppunt 18 bij het viaduct bij de A2 gaat u rechtdoor naar knooppunt 31 bij Loenersloot (8).
 3. U vervolgt de route naar de knooppunt 30 Baambrugge (2).
 4. En vervolgens naar knooppunt 29 Slot Abcoude (1).
 5. Daarna naar knooppunt 28, 71 en 69 Voetangel (10). Let op u steekt halverwege de Holendrecht over met een handbediende pont.
 6. Van 69 gaat u via 50 (Stokkelaarsbrug) en langs de zuidkant van de Waver naar 49. Vlak voor 49 ziet u aan uw linkerhand de verhoging van het nooit gebouwde fort Botshol (3).
 7. Via knooppunt 48 fietst u verder naar 54 Waverveen (11) om daarna via de knooppunten 44 en 38 terug te keren naar het startpunt bij de R.K.-kerk

Fietsroute Oost 45 km
De fietsroute Oost voert u langs een achttal ‘landmarks’, zogenoemde posten (de nummers tussen haakjes verwijzen naar de lijst met beschrijvingen, zie ook de begeleidende kaart), die in de tentoonstelling over 1672 uitgebreid toegelicht worden. In de route wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande fietsknooppunten. Waar nodig is een extra aanwijzing gegeven. Onderweg passeert u diverse horecagelegenheden.

 1. Start bij de R.K.-kerk Heilig Hart van Jezus, Kerklaan 2, te Vinkeveen
 2. Met de kerk aan uw rechterhand gaat u links de Herenweg op richting viaduct, na het viaduct gaat u rechtsaf het fietspad op langs de N201. Bij knooppunt 18 bij het viaduct bij de A2 gaat u rechtdoor naar knooppunt 31 bij Loenersloot (8).
 3. U vervolgt de route naar de knooppunt 30 Baambrugge (2).
 4. En vervolgens naar knooppunt 29 Slot Abcoude (1).
 5. Daarna naar knooppunt 28, 27 en 26 Fort Nigtevecht (9).
 6. U slaat voor het kanaal linksaf en volgt het fietspad langs het kanaal naar knooppunt 65 Driemond (de Geinbrug 6).
 7. Vanaf knooppunt 65 gaat u nu via Gein Noord naar knooppunt 27 en terug in centrum Abcoude bij knooppunt 28 rechtsaf naar 71 en vervolgens naar 69 de Voetangel (10).
  Let op u steekt halverwege de Holendrecht over met een handbediende pont.
 8. Van 69 gaat u naar via 50 (Stokkelaarsbrug) en langs de zuidkant van de Waver naar 49.
  Vlak voor 49 ziet u aan uw linkerhand de verhoging van het nooit gebouwde fort Botshol (3).
 9. Via knooppunt 48 fietst u verder naar 54 Waverveen (11) om daarna via de knooppunten 44 en 38 terug te keren naar het startpunt bij de R.K.-kerk.

1672 RampZalig Wandelroutes

Waterliniepad
Het waterliniepad is een langeafstandswandelroute van ruim 350 kilometer, verdeeld over 21 deeletappes. In het gebied van De Ronde Venen lopen de etappes 7 (van Uithoorn naar Abcoude) en 8 (van Abcoude naar Weesp). Tijdens deze wandelingen komt u langs een aantal van de in dit boekje behandelde ‘landmarks’.

ANWB-wandelknooppunten rond Vinkeveen en Abcoude
De ANWB-wandelknooppunten vormen een logisch geheel van genummerde kruisingen of splitsingen in een regionaal wandelnetwerk. De wandelpaden gaan vooral langs rustige wegen. Bij elke wegverandering staat een bordje met de richting en het nummer van het volgende knooppunt. Onderweg staat af en toe een informatiepaneel met een kaart van het wandelnetwerk in de regio. Wandelnetwerken zijn altijd in twee richtingen bewegwijzerd. Ook rond Vinkeveen kunt u diverse wandelroutes uitstippelen. 

De Michiel de Ruyter vaarroute (55 km)

Een historische vaarroute door het Groene Hart en rond de Ronde Venen. De route neemt u mee naar het rampjaar 1672 toen de Fransen het gebied probeerden te veroveren. De vaartocht gaat o.a. over de Vinkeveense Plassen, rivier de Winkel, de Waver, de Amstel en de Kromme Mijdrecht bij het Woerdense Verlaat. Onderweg staan diverse informatieborden, die vertellen over de ‘posten’ uit 1672.