WAVERVEEN: VAN BOEREN, BURGERS EN BUITENLUI

De Stichting Proosdijer Publicaties realiseerde een unieke uitgave over de historie van Waverveen. In het najaar van 2021 verscheen ‘Waverveen, van boeren, burgers en buitenlui’ .  De enorme collectie van Jan Compier in het Poldermuseum was de belangrijkste bron voor het vervaardigen van het nieuwe boek over Waverveen. Dit met honderden foto’s geïllustreerde en fraai vormgegeven boek geeft een prachtig beeld van het economische en maatschappelijke leven in een kleine boerengemeenschap in de afgelopen eeuwen.
Het verhaal is geschreven door Arie Bloed. Hij dook de afgelopen jaren in de archieven en kon daardoor veel wetenswaardigheden boven tafel krijgen. In het boek wil hij vooral een indruk geven van de ‘kleine’ geschiedenis zoals de ‘gewone man’ die beleefde. De vroegere inwoners vertellen voor een deel ook ‘hun’ verhaal.
De belangrijkste onderwerpen zijn de boerderijen in de polder, het centrum van het dorp, de ‘machinebuurt’, Nessersluis, het onderwijs, de oorlogen, de kunstenaars, het bedrijfsleven en het kerkelijk leven. Dit alles aangevuld met anekdotes en sfeerbeelden van vroeger.
Kortom, het is een prachtig boek met ‘voor elk wat wils’.

Het boek is nog beperkt verkrijgbaar bij Jan Compier, Botsholsedwarsweg 13a te Waverveen. 
Het is slim om eerst even te bellen: 0297-582464
Ook bij de Boerderijautomaat, fam. Van Vliet, Cliffordweg 11 in Waverveen zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar.