Wargame

Speciaal voor de tentoonstelling '1672 RampZalig' leiden Marc van Vugt en Eltjo Verweij een miniature wargame over de Franse aanval op Waverveen. Het dorp werd verdedigd door een uitlegger (schip), die centraal zal staan in het spel. Verschillende partijen zijn door kleine figuren vertegenwoordigd: de Fransen, de bemanning van de uitlegger, de boerenwacht en mogelijk ook versterkingen vanaf de schans in Uithoorn. Maximaal zes spelers vanaf 12 jaar kunnen meedoen. De spelregels worden ter plekke uitgelegd. Een kort spel duurt ongeveer een uur. Misschien kun je de Fransen verslaan deze keer?

Wargame maquette 1 klein

Miniature wargaming is een kruising tussen Risk, schaken en modelbouw. Als je één van deze dingen leuk vindt, dan is er een goede kans dat je wargaming ook leuk vindt. De meesten kennen wargames misschien van computerspellen, of van Warhammer. Dat laatste is het meest populaire miniature wargame. Het heet zo omdat we een spel met geschilderde miniaturen doen, kleine figuren van zo’n 3cm groot. We spelen op een grote tafel met terreinstukken, dobbelstenen en een meetlat. Miniature wargames kunnen historisch zijn zoals in dit geval, maar ook fantasy of sciencefiction. Het terrein en de figuren worden daarop aangepast. Spellen kunnen wel een heel weekend duren, maar ook in 15 minuten gespeeld worden. Dat hangt van de regels, de hoeveelheid figuren en het aantal spelers af.  Deze keer houden we het kort en eenvoudig zodat iedereen mee kan doen, ook zonder ervaring.

Op een reeks zaterdagen (zie hieronder) is het spel mee te spelen. Op een paar woensdagen organiseren we een spel speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar. De eerste keer is dat op woensdag 13 juli, de tweede keer op 10 augustus. 

Wargames met Eltjo

Eltjo Verweij heeft naast geschiedenis in Groningen ook aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda gestudeerd. Nu woont hij in Uithoorn en is voorzitter van de Amsterdam6shooters Wargame Club. Marc van Vugt is docent Geschiedenis in Mijdrecht.
Foto's hiernaast: Henk Butink

 

 

 

De data waarop de wargames gespeeld kunnen worden zijn de volgende zaterdagen:
2 juli, 9 juli, 13 augustus, 27 augustus, 10 september, 24 september en 15 oktober
De data van de woensdagmiddag jeugdsessies: 13 juli en 10 augustus.

Wargame_maquette_Leuntje_kl.jpg

Leuntje Chielen vlucht weg... (detail van de maquette over de aanval van de Fransen op Waverveen 1672)
Foto bovenaan: Overzicht van de maquette Waverveen 1672 (twee maquettefoto's van Eltjo Verweij)